14. marraskuuta 2017

Banjo-ihmiset saunassa


Ihmisiä on monenlaisia. Joku voi olla viisas, toinen on hyvä siivoamaan, joku on hyvä hyppäämään seipäällä. Tai vaikkapa soittamaan banjoa, jonka äänestä en pidä. Sinfonia-orkesterin kapellimestarin (H)helvetti varmaan onkin saunahetki banjo-orkesterin kanssa. Yritä siinä sitten nauttia lempeistä löylyistä, kun (15) viisitoista banjoihmistä ympärillä soittaa ja orkesterin intendentti heittää vettä kiukaalle tiuhaan tahtiin. Etenkin jos kapellimestari ei ole koskaan ennen käynyt saunassa.

Mutta hassuimpia ihmisiä ovat kömpelöt. Sellaiset, jotka autoa peruuttaessa osuvat tiensivun ainoaan lyhtypylvääseen. Sellaiset, jotka porkkanoita kuoriessa kuorivat myös peukaloa. Tai jotka kukkia kastellessaan kompastuvat jumppapalloon, kastuu silloin kissakin. Kissathan ei tykkää vedestä, sen kertovat emännälleen huitaisemalla tassuillaan. Kissankynnet on terävät, huomaa emäntä silloin. Tai yksinhuoltaja-isä, jos hän on eronnut ja lapset hälle oikeudessa määrätty.

Harva myöntää olevansa kömpelö.

Kömpelöt ihmiset ovat merkittävä kuluerä yhteiskunnalle. Kalliiksi tulee heidän tolppien kolhimiset, lasagnen tekemisen palovammat, nilkan vääntymiset ensilumella...

Toimistossa kömpelöt saavat kopiokoneen jumiin juuri sinua ennen. Ota siinä sitten kopioita, kun kopiokoneen kaikki valot vilkkuu ja paperinsyötöstä lehahtaa kärähtäneen muovin tuoksu. Taas kallis kopiokone pitää korjata, kalliiksi se tulee.

Yksi hassu reaktio on ohjelmoituna kömpelöiden geeneihin. Kun risteyksessä katua ylittävät ja kompastuvat hieman koholla olevaan katukivetykseen. Salaman nopeasti vilkaisevat taakse, aivan kuin kertoakseen meille muille, että vika oli tuossa katukivetyksessä. Ei minussa.

Moni auton käsijarru on kulunut loppuun, kun kömpelö on viimeiset 120 kilometriä  ajanut käsijarru päällä. Moni naapurin aita on hajonnut, kun kömpelö on itse kaatanut pihapuunsa. Edullisempi kuin ammattilaisen kaatamana se siihen asti oli.

Kömpelöille voisikin perustaa aivan oman kaupungin. Se olisi tasainen, etenkin risteyksien osalta. Sen lyhtypylväät olisi vuorattu paksuilla kuplamuovirullilla. Keittiöissä uunit olisi varustettu kädentunnistimilla ja kimeällä sireenillä. Ei pystyisi enää saamaan palovammoja tietämättään. Ja kaupungissa ei koskaan sataisi (ensi)lunta, koska se olisi puoliympyräisen kuplan sisällä.

On kömpelöistä ihmisistä hyötyäkin. Monet kömpelöt ovat saaneet töitä sirkuksesta. Pelleiksi heitä on palkattu. Työ, jossa voi olla täysin oma itsensä ja siitä vieläpä maksetaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti